top of page
Zoeken

Zweren: oorzaken, gevolgen en behandeling


Abilar is aangewezen bij wonden en je kunt er ook open zweren en diabetische zweren mee afdekken. Meer over zweren en hoe ze te behandelen, lees je in dit artikel.

Wat is een zweer?

Een zweer – de medische benaming is ulcus – is een defect van de huid waarbij weefselverlies opgetreden is. Een zweer ziet eruit als een ronde, kraterachtige wonde. De huid rondom de zweer kan rood, gezwollen en pijnlijk zijn. Vaak treedt er afscheiding of vochtverlies op. Zweren kunnen jeuken of pijn doen. Een zweer is een hardnekkige aandoening: het herstelproces kan erg langzaam gaan.

Soorten zweren

Naargelang de oorzaak kunnen we verschillende soorten zweren onderscheiden. Zweren kunnen zich overal op het huidoppervlak manifesteren. Er bestaan ook inwendige zweren, bijvoorbeeld op slijmvlies of in het maag-darmstelsel. Abilar is niet aangewezen bij inwendige zweren.

  • Bacteriële, virale of schimmelinfecties van een wonde kunnen leiden tot een zweer.

  • Veel chronische zweren zijn een gevolg van slechte bloeddoorstroming. Hart- en vaatproblemen kunnen daar aan de basis liggen.

  • Drukzweren of doorligwonden ontstaan als er constant op dezelfde plaats druk uitgeoefend wordt op de huid.

  • Diabetespatiënten kampen vaak met neuropathische huidzweren. Die diabetische zweren komen vooral voor op de voeten.

  • Verschillende geslachtsziekten gaan gepaard met genitale zweren, vooral op het slijmvlies.

  • Huidkanker of kankers die zich naar de huid verspreiden, kunnen kwaadaardige huidzweren veroorzaken.

  • Er zijn ook een aantal auto-immuunziekten bekend waarbij acute of chronische zweren ontstaan.

Algemene behandeling van zweren


De behandeling van zweren bestaat er in de eerste plaats in om de onderliggende oorzaak weg te nemen. Drukzweren zullen bijvoorbeeld verdwijnen als de patiënt regelmatig van positie verandert. Als de oorzaak een ziekte is, zal de medische behandeling erop gericht zijn om de ziekte te genezen. Als dat goed gaat, zullen de zweren – ten slotte alleen maar symptomen – na verloop van tijd vanzelf verdwijnen. In de loop van het herstelproces is het belangrijk om de zweren te beschermen tegen verdere infecties. Zo verminder je het risico op complicaties.


Behandeling van open en diabetische zweren


Wondzalf van Abilar legt een beschermende laag op het oppervlak van een wonde of zweer. Een zweer herstelt doorgaans langzaam, dus is het belangrijk dat dat in optimale omstandigheden kan gebeuren. Reinig de bovenkant en de omstreken van de zweer grondig met water en dep goed droog. Breng een dunne laag Abilar aan op de zweer. Je kunt eventueel de zweer nog afdekken met een verband of een luchtdoorlatende pleister. Vervang de zalf 1 of 2 keer per dag.


BE-ARMED-OTC-0070-04-2023


bottom of page