top of page
Zoeken

Waarom Abilarzalf zo vochtbestendig is


De wondzalf van Abilar op basis van gezuiverd hars van de fijnspar is niet oplosbaar in water en daarom geschikt om een beschermende barrière op de wonde te leggen. Daardoor kan de wonde in optimale omstandigheden herstellen.

Talrijke toepassingen van hars in het dagelijkse leven

Hars, het belangrijkste bestanddeel van de Abilarzalf, is voor vele toepassingen geliefd om zijn filmvormende eigenschappen en adhesiekracht. Zo wordt het onder andere verwerkt in lijm en andere kleefstoffen, was en lak, drukinkten en drukpapier. Ook in cosmetica (oogschaduw, mascara) en tandheelkundige materialen is hars inmiddels onmisbaar. De snaren van muziekinstrumenten worden gecoat met hars en ook de elektroden die gebruikt worden bij een electrocardiogram zijn met hars bekleed.

De filmvormende capaciteit van hars

Harszalf legt een film bovenop de wond en vormt daarmee een beschermende barrière die verdere besmetting door micro-organismen verhindert. Doordat de meeste harszuren onoplosbaar zijn in water, zal de harszalf niet gemakkelijk verdund worden door lichaamsvloeistoffen, zoals transpiratie of wondvocht. Dat zorgt ervoor dat de wond lang bedekt blijft en optimaal kan herstellen. De harszalf is zuinig in gebruik: doordat ze zo ondoordringbaar is, volstaat een dunne laag op de wond.

Niet oplosbaar in water

Onderzoekers hebben een twintig uur durend experiment uitgevoerd om de wateroplosbaarheid van harszalf te testen. Ter vergelijking werd medicinale honingzalf gebruikt. De harszalf en de honingzalf werden elk in een apart glas water aangebracht. Dan werd afgewacht om te zien wat er gebeurde. Na tien minuten begon de honingzalf al op te lossen in het water. Na twintig uur dreef de harszalf nog altijd intact in het water. Hetzelfde gebeurt als je Abilarzalf op een wonde aanbrengt: de zalf blijft op de wonde liggen ondanks contact met wondvocht, bloed of zweet.

Een beschermlaag voor veel soorten wonden

Harszalf van Abilar is geschikt om zowel op geïnfecteerde als op niet-geïnfecteerde wonden een beschermende film te leggen. Je kunt de zalf veilig gebruiken op onder andere:

  • brandwonden

  • schaafwonden

  • snijwonden

  • doorligwonden

  • open zweren

  • diabetische zweren


BE-ARMED-OTC-0062-03-2023


Comments


bottom of page