Regelmatig sporten is goed voor de gezondheid, maar je kunt er ook een kwetsuur bij oplopen. Meer over sportletsels en hoe ze te behandelen, lees je in dit artikel.
Geen sport zonder blessures
Hoe intensiever je sport, hoe meer kans je loopt op een blessure. Tijdens wielerwedstrijden zijn valpartijen legio. Denk maar aan Parijs-Roubaix onlangs, waar John Degenkolb zijn kansen op het podium zag verdampen door een val en Dylan van Baarle met een open hoofdwonde naar het ziekenhuis gevoerd werd. In het voetbal kan een gevaarlijke tackle resulteren in een lelijke beenwonde. Tijdens het lopen kan de minste verkeerde stap of struikeling al een verstuikte enkel opleveren. Om nog niet te spreken van contactsporten zoals een bokswedstrijd, waar beide partijen niet zelden met bloederige hoofdwonden naar de kleedkamers trekken.
Typische sportletsels
De meeste blessures in het wielrennen gebeuren door een valpartij. Bij de niet-traumatische letsels vinden we onder andere zadelpijn terug. Zadelpijn is doorgaans goed te voorkomen door een aangepast zadel, een goede fietsbroek en de juiste zithouding. Als de zadelpijn veroorzaakt wordt door de ontsteking van diverse wondjes rondom het zitvlak, kan een zalf soelaas brengen.
Omdat een gescheurde meniscus relatief vaak voorkomt bij voetballers, wordt het ook voetbalknie genoemd. Als de knie een verkeerde draaibeweging maakt, kan er plots een scheur in de meniscus ontstaan. Een gezwollen of pijnlijke knie kan wijzen op een meniscusletsel. De enige remedie is dan een operatie.
Een veel voorkomende sportblessure is een verstuikte of verzwikte enkel. Dat betekent dat de enkelbanden ingescheurd zijn. Daarbij ontstaat meestal een zwelling en een bloeduitstorting. Op de eerste dag kun je de zwelling proberen tegen te gaan met ijs of een coldpack. Daarna is een drukverband aangewezen om de verzwikte enkel te ondersteunen.
Een loperstepel of tepelfissuur komt vaak voor bij langeafstandslopen. Door langdurig te wrijven tegen vochtige, ruwe stof worden de tepels geïrriteerd. Dat veroorzaakt pijn, roodheid en in ernstige gevallen zelfs gekloven tepels en bloedend tepelweefsel. Om loperstepels te voorkomen, kun je op voorhand pleisters over de tepels aanbrengen. Vrouwen zijn meestal gebaat met een goede sportbeha.
Behandeling van sportwonden
Als je bij het sporten een schuurwonde of open wonde opgelopen hebt, laat die niet onverzorgd. De kans bestaat dat de wonde besmet raakt en begint te verzweren. Reinig de wonde en rondom de wonde grondig met zuiver water en dep goed droog. Breng boven op de wonde een dunne laag Abilar aan. Harszalf van Abilar legt een beschermende laag op het oppervlak van de wonde, zodat ze in optimale omstandigheden kan genezen. Als je opnieuw gaat sporten, kun je de wonde nog extra afdekken met een beschermend verband of een luchtdoorlatende pleister.
BE-ARMED-OTC-0070-04-2023
Comments