top of page
Zoeken

Maak kennis met onze stichter, Arno Sipponen


Hoewel de lokale bevolking in Scandinavië al eeuwen hars van de fijnspar gebruikt als huismiddel om wonden te behandelen, was er twintig jaar geleden nog geen harszalf te verkrijgen in de apotheek. We nemen je mee naar het begin.

Een grote ontdekking in Lapland

In 2002 begon Arno Sipponen, specialist in orthopedie en traumatologie, als huisarts te werken in Fins Lapland. Samen met zijn collega's begon hij zich af te vragen hoe het kwam dat de lokale bevolking zo vaardig was in het behandelen van wonden met zelfgemaakte harszalf. Arno's vader was in die tijd hoofd van de afdeling klinische pathologie van het Helsinki Universitair Centraal Ziekenhuis. Samen richtten ze een multidisciplinaire onderzoeksgroep op om hars van de fijnspar als behandelingsmethode voor wonden te bestuderen.

Natuurlijk afweermechanisme

Als een boom een wonde oploopt, als een tak scheurt of als door winterweer de bast breekt, produceert de boom hars waarmee hij zichzelf kan helen. De onderzoekers hebben uitgebreid de ingebouwde afweermechanismen van coniferen bestudeerd die hen beschermen tegen bacteriën, schimmels en gisten. Een boom moet zichzelf voortdurend beschermen en hars is zijn unieke verdedigingsmiddel. In een eerdere blogpost kun je alles lezen over de medicinale geschiedenis van de fijnspar.


Oprichting van een gespecialiseerd bedrijf

De onderzoeken van Arno Sipponen wezen uit dat harszalf, gemaakt met moderne methoden zonder verhitting, veilig te gebruiken was. Repolar werd in 2006 opgericht door de artsenfamilie Sipponen, samen met een aantal collega's. Het bedrijf onderzoekt, ontwikkelt en verkoopt behandelingsproducten voor mens en dier op basis van de actieve ingrediënten van sparrenhars. Alle producten zijn gebaseerd op doorgedreven wetenschappelijk onderzoek. De Finse Key Flag-geaccrediteerde producten zijn met name gericht op de behandeling van wonden en huid, zowel thuis als in een professionele omgeving. Het kwaliteitsmanagementsysteem van het bedrijf is ISO 13485-gecertificeerd.


Diverse producten op basis van hars

De eerste twee producten die Repolar op de markt bracht, zijn gebaseerd op ruwe hars van de fijnspar. Abilar 10 % harszalf, bedoeld voor de behandeling van wonden, werd in 2008 gelanceerd. Met behulp van de Resoltechnologie die Repolar in 2013 ontwikkelde, begon het bedrijf een niet-kleverige harsoplossing uit hars te vervaardigen. Die harsoplossingen maken een nog diversere ontwikkeling mogelijk van producten voor mens en dier. Inmiddels zijn er producten verkrijgbaar voor de behandeling van acne, geïrriteerde huid en huiduitslag, antiroosshampoos en een serie producten voor de behandeling van dieren.

Toekomstgericht onderzoek

Repolar doet voortdurend verder onderzoek om het welzijn van mens en dier te bevorderen. Onder de vaste medewerkers van het bedrijf bevinden zich mensen met een opleidingsachtergrond in geneeskunde, scheikunde en farmacie. Repolar werkt ook actief samen met verschillende onderzoeksorganisaties om de objectieve kennis over de eigenschappen van hars te vergroten. De Noorse sparrenhars die we bij de productie gebruiken, wordt altijd verzameld met respect voor de natuur en zonder de bomen te beschadigen.

In België wordt de Abilar 10 %-zalf nog altijd volgens het recept van de familie Sipponen geproduceerd in Espoo in Finland en verdeeld door Arega in 1374 apotheken en verdeelpunten over het hele land.

BE-ARMED-OTC-0070-11-2023

Comentários


bottom of page