top of page
Zoeken

Waarvoor staat de 10 % in Abilar 10 %?


Overal waar we het over de harszalf van Abilar hebben, spreken we over Abilar 10 %. Maar waar staat die 10 % nu eigenlijk voor? Laten we daarvoor nog eens teruggaan naar onze eerdere blog over de medicinale geschiedenis van de Noorse fijnspar (Picea abies). Daar leren we dat hars van die fijnspar al eeuwenlang gebruikt wordt voor de behandeling van acuut en chronisch geïnfecteerde wonden, zweren, doorligwonden, doorboorde abcessen en brandwonden. Nu is het zo dat de gezuiverde hars bestaat uit harszuren en lignanen, een groep van polyphenolen. Het harszuur van de fijnspar bestaat uit:

  • 90 % abiëtinezuur

  • 10 % dehydroabiëtinezuur

Het nut van abiëtinezuur

Abiëtinezuur is een onverzadigd cyclisch carboxylzuur. Het is een harszuur dat uit naaldbomenhars geïsoleerd kan worden en heeft verschillende toepassingen in de chemie, waaronder in de productie van sommige zepen en zelfs inkt. Dat zuur is quasi niet oplosbaar in water. Een honingzalf, bijvoorbeeld, heeft dat zuur niet. Als je honingzalf in een glas water doet, is die na 20 uur bijna volledig opgelost, terwijl de harszalf nog bijna volledig intact zal zijn. Als je dus een laag harszalf smeert, dan vormt die een barrière die niet doordringbaar of wateroplasbaar is. Wel kun je ze van een wonde weghalen door ze echt van de wonde weg te wassen met overvloedig veel water.

Het nut van dehydroabiëtinezuur

Dehydroabiëtinezuur is dan weer een organische verbinding afgeleid van abiëtinezuur. Dehydroabiëtinezuur verschilt van abiëtinezuur doordat het een extra dubbele binding heeft. Die toegevoegde onverzadigdheid maakt dehydroabiëtinezuur chemisch reactiever dan abiëtinezuur. Concreet is dehydroabiëtinezuur bijvoorbeeld wel enigszins wateroplosbaar, terwijl andere harszuren dat niet zijn. Het voordeel is dus dat dehydroabiëtinezuur kan indringen in het wondmilieu.

Een winnende combinatie

Het is dus die combinatie van 90 % barrièrevormende materie die voor een beschermende ondoordringbare laag zorgt en 10 % harszuur dat wel de huid kan binnendringen en zorgt voor herstel. Wat daar nu precies de kracht van is, leggen we uit in onze blog over de barrièrefunctie voor de huid van Abilar 10 %.

BE-ARMED-OTC-0070-10-2023

Comentarios


bottom of page